naslovnica 09 2020

Iz zakladnice Slomškovih nagovorov:

slomsek 09 2020»Pogostokrat sem slišal, da se ljudje čudijo, kako so naši predniki zmogli toliko cerkva zgraditi in jih tako bogato okrasiti. Ali so bili bolj premožni kot mi? Sploh niso bili premožni, le potrebovali niso toliko kot mi. Hude letine jim niso prizanašale, pa klub temu niso pozabili na Boga. Spoznali so, da le malo tega, kar jim je Bog dal, njemu namenijo, kar Bogu posodijo, pa se jim bo stoterno povrnilo. Sami so bili ubogi, skrbeli pa so za lepoto cerkva in za Božjo čast, zato jih je Bog osrečil – in le dvojega je treba, da se veliko lepega in dobrega zgotovi: goreče srce Božje ljubezni in združena moč. Tako kot male mravlje nesejo dragega kadila in drobne čebele žlahtnega medu in voska, tudi farani po malem veliko dobrega naredijo, če so enotni in dobrosrčni….

Kakšni so bili naši predniki? Jezus pravi, da jih bomo spoznali po njihovem sadežu. Poznal sem veliko starih mož, ki so veljali za poštenjake – bili so pravični kristjani, pridni kmetje, pokorni Bogu… Niso sicer toliko znali in vedeli kot mi danes, zato pa so bili mož beseda in so se greha bolj bali kot ognja. Svoje otroke so vzgajali v Božjem strahu, zapustili pa so jim poštenje in dobro srce, kar je najboljša dota. Dobro (to je) po krščansko vzgojeni otroci so krona poštenih staršev, slava in žlahtne rože svojega rojstnega kraja in fare.«                                             

Prim: Krščanska beseda Antona Martina Slomška

Družine, v katerih vladata lepa ljubezen in spoštovanje, se veselijo in komaj čakajo na rojstni dan ali god vsakega člana, toliko bolj matere. Tako je tudi z veliko krščansko družino, ki praznuje rojstvo svoje in Božje matere Marije. Ljudstvo je temu prazniku že od nekdaj reklo »mali šmaren« ali ponekod tudi »mala maša« za razliko od vnebovzetja, ki ga je imenovalo »veliki šmaren« in »velika maša«. Ko praznujemo praznike, ki so bili v veliki časti pri naših prednikih, praznujemo tudi svoje korenine, svojo povezanost z njimi, ki so nam v vernosti in pobožnosti prepričljiv zgled. S koreninami v preteklosti, s korakom, usmerjenim v bodočnost, in s pogledom, uprtim v nebo, stopamo pogumno skozi sedanji čas v ljubeči prisotnosti Nje, katere 'rojstni dan in Njeno ime' z veseljem obhajamo.                  

Prim: Molimo s Cerkvijo, leto A–4


Ob župnijskem prazniku 'Ruška nedelja'

ruska marija 2020Četrtek, 10.9.; 18.00 – molitev pred

Najsvetejšim in sv. maša za blagoslov župnijskega praznika, naše župnije in kraja, v katerem živimo

19.00 – pogovorni večer ob knjigi

'Naši duhovniki in njihova dela'

V okviru predstavitve knjige se bomo, ob vstopu v 30. obletnico smrti,  posebej spomnili dolgoletnega župnika VILJEMA JEVŠNIKARJA

  

Sobota, 12.9.; 18.00 – dekanijsko srečanje ter molitev pred Najsvetejšim za nove duhovne poklice in blagoslov v novem šolskem in veroučnem letu

19.00 - sv. maša in prošnja procesija z

Marijinim kipom za blagoslov v družinah, še posebej za tiste zakonce, ki ne morejo imeti otrok

Nedelja, 13.9.; 7.30 - sv. maša, priložnost za sv. spoved

10.00 - slovesna sv. maša, priložnost za sv. spoved,

 

Op; Zaradi dane situacije (covid-19) letos odpade srečanje bolnikov!


Spodbuda za mlade...POGLEJ V BODOČNOST…

Mladi si…, tudi po srcu…. Vse še lahko pričakuješ od življenja. Če nič več ne pričakuješ, si lahko zelo star, zakrnel, celo neuporaben, težek za okolje, brez elana, z eno besedo, čeprav se sliši najverjetneje kruto, popolnoma zanič.

Zato poglej v bodočnost z radovednostjo in pričakovanjem, pripravi se nanjo, pojdi ji naproti. Ne pričakuj, da te bodo v življenju nosili po rokah. Četudi bi to hotela mati in oče, bi bil to zate življenjski polom. Starši ti lahko pomagajo, toda svojo prihodnost si moraš zgraditi sam.

Študiraj, beri, na novo spoznavaj in delaj, ustvarjaj, naj te ne bo strah izzivov in naporov, ne povesi glave in ne izgubljaj poguma že pri najmanjših težavah. Sam se oblikuj. Naredi nekaj iz sebe. Ne dopusti, da bi se vselej prebijal skozi življenje, to te ni vredno.

Svoj čoln življenja ravnaj v pravi smeri, ne izgubljaj se v kalnih vodah in obalah. Ustvarjen si za pokončneža; glej navzgor. Ljubi življenje, saj je vredno tvojega truda. Rad živi in rad delaj, potem ti bo vsak teden podarjenih sedem prazničnih dni.

Prim. Phil Bosmans


Oznanila:

1.9., začetek novega šolskega in pastoralnega leta

3.-5.9., obhajamo prvi četrtek, petek in soboto; dopoldne obisk bolnikov na domu; pred sv. mašo vabljeni k molitvi pred Najsvetejšim za duhovne poklice in obnovitvi posvetitve Jezusovemu in Marijinemu srcu

3.9., ob 19. uri redna seja ŽPS

5.9., ob 10. uri birmanske skupine

6.9., Teden vzgoje; molitev namenjena vsem vzgojiteljem

6.9, ob 15. uri lepo vabljeni k sv. maši na Smolnik 

8.9., praznik Marijinega rojstva-mali šmaren 

10.-13.9., praznovanje župnijskega praznika »RUŠKA NEDELJA«     

14.9., začetek VEROUČNEGA LETA

20.9., ob 10. uri slovesnost SV. BIRME

24.9. praznik Antona Martina Slomška

22.9., SLOMŠKOVA NEDELJA na Bizeljskem; ob 15. uri molitvena ura, ob 16. uri sv. maša 

4.10., ob 10. uri družinska sv. maša za blagoslov v družinah ter blagoslov šolskih torb


ZAČETEK VEROUČNEGA LETA

Z veroukom bomo začeli v ponedeljek, 14. septembra. Urnik si lahko

pogledate na oglasni deski in na spletni strani Župnije Ruše.

Back to top