Navodila - Bogoslužje - Koronavirus COVID-19

naslovnica 11 21

kriz 11 21Mesec november nas s praznikoma na prva dneva (vsi sveti in spomin vseh vernih rajnih) na poseben način poveže z našimi rajnimi. V teh dneh se večkrat ustavimo ob grobovih in hkrati morda tudi več razmišljamo o tem, kaj se dogaja po smrti. Zagotovo si se že kdaj vprašal: Kako je v nebesih?

V nebesih je tako lepo kot nikjer na celi zemlji.

Ljudje, ki so zelo srečni, pogosto že tukaj na zemlji rečejo: Počutim se kot v sedmih nebesih. Obstajajo pa tudi ljudje, ki nikoli ne doživijo tega predokusa nebes. Ne morejo verjeti v nebesa, ker jim je tu na zemlji težko. Toda nebesa obstajajo, Bog jih obljublja: Obrisal bom solze z vaših oči. »Smrti ne bo več, pa tudi žalovanja, vpitja in bolečine ne bo več« (Raz 21,4).

Da nas čakajo nebesa, ni nikakršna poceni tolažba. Nasprotno: to je najmočnejši vir moči kristjanov. Vemo: nič, kar storim, ni zaman, nobeno dejanje pomoči, nobena poteza nežnosti, nobena beseda ljubezni. Lahko začnemo stvari, ki jih nikoli ne dočakamo. Ni nam treba iz sleherne priložnosti iztisniti čisto vsega. Tako lahko sproščeno ustvarjamo boljši svet, čeprav vemo, da bo to resničnost šele v nebesih.         Youcat

Kaj se v nas prebudi, ko slišimo besedo svetnik?

Samo po sebi se zdi, da so svetniki ljudje, ki so umrli in jih ne vidimo.

Toda oni so nam blizu; so z nami; nas spremljajo in Boga prosijo za nas.

Kje pa so dosegli svetost?

Na zemlji, med svojimi bližnjimi, prijatelji, vaščani. Prav ob ljudeh, ki so bili z njimi, so dosegli svetost. Prav tako tudi nam ljudje, s katerimi živimo, pomagajo k svetosti. Zanje smo lahko Bogu iskreno hvaležni.

Vsak izziv, ki ga prinesejo naši dnevi na zemlji, je priložnost, da naše življenje obrodi dober sad. To je naša pot svetosti. Naj nam Jezus in Marija pomagata, da bomo zgledno stopali po tej poti, ki vodi v nebesa.        Uvodi za maše z otroki – leto B

Proti grobu

Proti grobu, kjer počivaš, gledam tiho in molčim, vem, da v drugem svetu bivaš, da se sonca veseliš.

Proti grobu, ki me čaka, stopam plaho, poln skrbi, a me Vstali nagovarja:

Pridi, vstal boš tudi ti.          Lojze Kozar ml.


sinoda 11 21Pred Teboj smo, Sveti Duh, ko smo zbrani v Tvojem imenu. Samo ti nas vodi, bodi doma v naših srcih; pokaži nam pot, po kateri naj gremo, in kako naj hodimo po njej. Šibki smo in grešni; ne dopusti, da bi širili nered. Ne dopusti, da bi nas nevednost vodila po napačni poti ali da bi pristranskost vplivala na naša dejanja. Daj, da v Tebi najdemo svojo edinost, da bomo lahko skupaj hodili večnemu življenju naproti in se ne bomo oddaljili od poti resnice in od pravičnosti. Vse to Te prosimo, ki deluješ na vsakem kraju in v vsakem času, v občestvu z Očetom in Sinom na vekov veke. Amen.

Spletna stran: https://portal.pridi.com/kategorija/sinoda-2021-2023/


Kateheza za odrasle

V mesecu novembru bomo v naši župniji začeli s katehezo za odrasle. Srečanja so namenjena vsem, ki želijo poglobiti odnos do vere ter bolje spoznati bistvo in življenje Cerkve v duhu Sinode. Prav tako so na srečanje vabljeni vsi, ki bi želeli stopiti na pot vere in v pripravo na prejem zakramentov sv. krsta, sv. obhajila in sv. birme. Prvo srečanje bo v četrtek, 11.11., ob 18. uri v župnišču.   


2. november

Pri nas se je za današnji spominski dan vseh rajnih udomačilo ime ‘verne duše’ in verni ljudje prosimo za svoje pokojne, ki so morda še v kraju očiščevanja in zorenja za nebesa. Temu kraju ali pravzaprav stanju pravimo vice. To stanje nastopi takoj po smrti za tiste duše, ki imajo v sebi Božje življenje posvečujoče milosti, pa še niso zadostile za grehe, ki so jih v življenju storile, ali pa jih teži krivda malih grehov. Kako dolgo traja očiščevanje v vicah pri posameznih dušah, tega ne moremo vedeti. Same si te duše ne morejo pomagati, pač pa jim moremo pomagati mi, ki spadamo še k ‘potujoči Cerkvi’. S svojo priprošnjo jim morejo pomagati tudi zveličani v nebesih. Temelj za to je tisto nadnaravno dejstvo, ki ga izraža apostolska vera: »Verujem v občestvo svetnikov.«                  S. Čuk, Svetnik za vsak dan – II. del


zahvalna 11 21OB ZAHVALNI NEDELJI

Ničesar nimam, Gospod, česar ne bi prejela kot dar iz Tvojih rok. Naj bo zato moja molitev ena sama zahvala za prejete milosti. Ničesar nočem zadrževati zase. Nisi me zato obdaril z dobrotami, da jih bom skopuško skrivala pred potrebnimi. S svojim prizadevnim delom moram množiti podarjeno v deseteren sad, sicer me boš, leno služabnico, trdno privil ob uri obračuna. Ničesar ne obljubljam, Gospod, pogostokrat sem namreč že ostala samo pri besedah. Pomagaj mi, prosim, narediti prvega in vse naslednje korake k bolj ozaveščenemu bivanju.                                     

B. Vrbovšek, Gospod, povsod vidim tebe


1.11., VSI SVETI; ob 15. uri molitev za rajne in pokropitev grobov

2.11.., spomin vseh vernih rajnih; dan molitve za vse, ki so še na poti v večnost; sv. maše obhajamo v župnijski cerkvi  

4.-6.11., obhajamo prvi četrtek, petek in soboto; obisk bolnikov na domu, pred sv. mašo lepo vabljeni k molitvi pred Najsvetejšim

4.11., ob 18. uri srečanje MLADIH

6.11., ob 9.30 srečanje MINISTRANTOV

7.11., ZAHVALNA IN BRATOVSKA NEDELJA, ob 10. uri srečanje sosednjih župnij v Selnici ob Dravi, zato v Rušah ob 10. uri ni sv. maše

11.11., ob 18. uri kateheza za odrasle

13.11., ob 9.30 veroučno srečanje za 1. RAZRED 

14.-20.11., TEDEN ZAPOROV

21.11., PRAZNIK KRISTUSA KRALJA

22.-28.11., TEDEN KARITAS

28.11., 1. ADVENTNA NEDELJA; začetek duhovne priprave na praznik Jezusovega rojstva

30.11., praznik sv. Andreja, zavetnika naše nadškofije

 

Blagri

YOUCAT – katekizem za mlade

Zakaj so blagri tako pomembni?

 

blagri 2020 11

Kdor hrepeni po Božjem kraljestvu, ima pred očmi Jezusovo naštevanje prioritet – to so blagri.

(KKC 1716–1717, 1725–1726)

Bog je svojemu ljudstvu že od Abrahama naprej dajal obljube. Jezus te obljube prevzame, jim razširi pomen in naredi, da veljajo ne samo na zemlji, ampak tudi za nebesa. To stori s svojim življenjskim programom: Božji Sin postane ubog, da bi z nami delil naše uboštvo, veseli se z veselimi in joka z jokajočimi (Rim 12,15); ne uporablja sile, marveč kdor je udarjen na eno lice, naj hudobnežu nastavi še drugo (Mt 5,39); je milostljiv in miroljuben in tako kaže zagotovljeno pot v nebesa.

 

Kaj je večna blaženost?

Večna blaženost je gledati Boga in biti deležen Božje blaženosti.

(KKC 1720–1724, 1729)

V Bogu Očetu, Sinu in Svetem Duhu je življenje, veselje in občestvo brez konca. Biti sprejet v to občestvo bo nedoumljiva, brezmejna sreča za nas ljudi. Ta sreča je čisto darilo Božje milosti, kajti ljudje je sami po sebi ne moremo doseči, niti je zajeti v njeni veličini. Bog želi, da se že tu na zemlji odločimo za svojo srečo; da v svobodi izberemo Boga, ga nadvse ljubimo, delamo dobro in se po najboljših močeh izogibamo zlu.

Back to top