2020 02 naslovnica

2020 02 svecnicaLk 2,22–(32)40

ob prazniku gospodovega

darovanja v templju

'svečnica'

DAR, MEČ IN LUČ

In glej, bil je v Jeruzalemu mož, ki mu je bilo ime Simeon; bil je pravičen in bogaboječ in je pričakoval Izraelovo tolažbo in Sveti Duh je bil z njim. Razodeto mu je bilo od Svetega Duha, da ne bo videl smrti, dokler ne bo videl Gospodovega Maziljenca. Prišel je po navdihnjenju v tempelj. Ko so starši prinesli dete Jezusa, da bi zanj storili po predpisu postave, ga je tudi on vzel v naročje in slavil Boga.

Dar.

Dar je sad ljubezni. Darovati more samo, kdor ljubi. Sebičnež ne daruje. Kar ima, zadržuje zase, pa še tujega bi se rad polastil. Večja je ljubezen, dragocenejši je njen dar. Marija daruje najdragocenejše – Sina. Sin daruje največ – sebe.

Vse naše življenje je darovanje. Toliko smo prijatelji, družina ali skupnost, kolikor znamo darovati. Tudi služba, delo in poklic je darovanje. Zavest, da darujemo in da smo obdarovani, nas osrečuje in nam lepša vsakdanjost.

Meč.

Marija je darovala, pa ji je videc napovedal, da ji bo dušo presunil meč. Jezus je daroval, pa mu je vojak prebodel srce. Daroval se je za nas – kako smo mu vrnili? Daroval se je Očetu, pa se je v trenutku najvelikodušnejšega darovanja čutil najbolj zapuščenega.

Vsako darovanje ima svoj meč. Katero prijateljstvo ni bilo nikdar ranjeno? Kateri mož ni nikdar ranil svoje žene in ona njega? Kateri otrok ni nikoli ranil srca svoje matere? Katera mati ni kdaj ljubljenemu otroku odrekla najbolj goreče želje?

Meč je našemu darovanju tako potreben kot zemlja zrnu. Če ne pade vanjo in ne umrje, ne more postati rodovitno.

Luč.

Kako revno bi bilo človeštvo, če ne bi imelo evangelija. Ta knjiga je najmočnejša luč v temi našega zemeljskega potovanja. Pove nam, da nismo izgubljena bitja v neizmernih razsežnostih vesolja. Tisti, ki nas je poklical v bivanje, je za nas izmeril daljo in nebeško stran. Dovolj je osvetljena, da jo more videti vsakdo, če le hoče.                        

F. Cerar


Ob svetovnem dnevu bolnikov

Mati žalostna, bodi ob vzglavju vseh bolnikov sveta. Teh, ki so v tej uri izgubili zavest in umirajo; teh, ki so izgubili vsako upanje na ozdravljenje; teh, ki vpijejo in jočejo od bolečin;

teh, ki se ne morejo zdraviti, ker nimajo denarja; teh, ki bi tako silno radi hodili, pa morajo negibno ležati; teh, ki cele noči ne morejo zatisniti očesa; teh, ki se morajo odreči najlepšim načrtom za prihodnost; teh predvsem, ki ne verujejo v prihodnje življenje; teh, ki se upirajo Bogu in ga preklinjajo; teh, ki ne vedo, da je Kristus trpel kot oni.

Fernand Lelotte


2020 02 bolnikiPred prvim svetovnim dnevom bolnikov, 11. februarja 1993, je papež sv. Janez Pavel II. napisal poslanico z geslom “V obličju bolnega brata prepoznati obličje Kristusa”. V njej je tudi razložil, zakaj je za datum svetovnega dneva bolnikov izbral prav spomin Lurške Matere Božje. »Svetišče Lurške Device Marije pod vznožjem Pirenejev je postalo svetišče človeškega trpljenja. Približujemo se, kot je storila ona na Kalvariji, križem bolečine in osamljenosti tolikih bratov in sester.« V svoji okrožnici o odrešilnem trpljenju, ki jo je podpisal 11. februarja 1984, je zapisal: »Z Marijo pod križem je zaznamovano tudi trpljenje vsakega človeka.« Papež sv. Janez Pavel II. je kot romar prvič obiskal Lurd 15. avgusta 1983; tja bi moral iti že julija 1981 ob sklepu mednarodnega evharističnega kongresa, pa ga je zaustavil atentat na Trgu sv. Petra v Rimu 13. maja tistega leta. Zadnjič je romal v Lurd 15. avgusta 2004, ko se je vključil v reko bolnikov, ki tam Marijo prosijo ne le za zdravje, ampak tudi, da bi z njeno pomočjo vdano nosili križ bolezni in trpljenja. 


2020 02 tednik druzinaSkupaj rastemo in se povezujemo v največjo slovensko družino.

  1. februarja 2020 se založba Družina že tradicionalno zahvaljuje bralcem za zvestobo z darilom, ki bo priloženo 5. številki Družine. To darilo, knjigo z recepti, ki jih je za tednik Družina pripravil župnik Marko Čižman, lahko prejmejo tudi tisti, ki na Družino niso naročeni, tako da izpolnite naročilnico in prejmete poleg knjižice še 3 naslednje izvode Družine brezplačno.

Katoliški mediji si prizadevamo, da vas informiramo, predvsem pa, da ključne informacije in dogodke analiziramo in osmislimo, da vam pomagamo oblikovati pogled na stvarnost v luči krščanstva, da vas spodbudimo, opogumimo in navdušimo za zasebno in javno življenje po Kristusovem zgledu in nauku.


Oznanila:

2.2., praznik Gospodovega darovanja – svečnica; pri obeh sv. mašah blagoslov sveč

- ob 10. uri družinska sv. maša, pri kateri sodeluje družinski pevski zbor,

- po obeh sv. mašah priložnost za prejem Blaževega blagoslova za

zdravje

7.2., prvi petek; dopoldan obisk bolnikov na domu

8.2., Prešernov dan; po večerni sv. maši srečanje Frančiškove družine    

11.2., god Lurške Matere Božje; svetovni dan bolnikov

14.2., god sv. Valentina; dan, ko kristjani molimo za vse zaročence in vse, ki se pripravljajo na prejem zakramenta sv. zakona

20.2., ob 18. uri redna seja ŽPS

24.2., začetek zimskih počitnic

26.2., PEPELNICA, strogi post in začetek postnega časa; pri sv. maši obred pepeljenja

27.2., ob 19.30 srečanje skupine 'Nove družine'

1.3., 1. postna nedelja; po obeh sv. mašah obred pepeljenja, kot znamenje vstopa v   postni čas, naše spokornosti in duhovne priprave na praznovanje Velike noči


Ob vstopu v sveti postni čas-kaj je smisel posta?

Za nas kristjane je post čas, v katerem skušamo še bolj utrditi temelje naše vere. V tem času izkažemo svojo hojo za Kristusom, to pomeni iti z njim na križ, da bi bili deležni vstajenja. »Da bi človek duhovno rasel, je potrebno, da se telesno omeji, si vzame čas za molitev. Človek se mora zbrati, se ograditi od zunanjosti in tako odrinemo na globoko, kot pravi Jezus. Za to je potrebno tudi obvladati svoje telo.« Post naj bi osvobodil in razširil krila ter poglobil naše življenje. »Ne gre brez določenih telesnih priprav, skozi katere človek bolj svobodno živi.« Bistvo posta je v tem, da se v molitvi odpremo Bogu, dobimo duhovno globino in večjo moč za ljubezen do bližnjega.                    

 (po: J. Juhant)

Back to top