Navodila - Bogoslužje - Koronavirus COVID-19

naslovnica 07 08 21

romanje 01 21Ko je vse pokošeno in pospravljeno, ko je požeto, omlačeno in morda celo že zmleto, ko se čaka le še, da samo od sebe popada z dreves in ko je še prezgodaj, da bi populili iz zemlje; ko uradi in pisarne samevajo in se na fasciklih začne nabirati prah; ko je prevroče, da bi karkoli načrtoval, in so še pridige nekoliko krajše – veš, da je nastopil počitniški čas, mesec julij in avgust.
In avgust je od vseh mesecev najprimernejši za romanje.
Romar se po navadi na pot odpravi čim prej: zgodaj in v hladu. Pozabi na prevozna sredstva: kolesa, avtomobile, vlake in letala. Na pravo romanje gre človek vedno peš. Morda celo bos. Ali po kolenih! Odvisno pač od tega, kaj nosi s seboj. In tega naj bo čim manj. Da ga ne bi težilo. Utrujalo. Oviralo. In vleklo nazaj. Le eno vzame s seboj, ko odhaja, brez tega res ne sme na romanje, sicer bi se utegnilo zgoditi, da bi bila pot zaman: srce! Nosi ga na dlani! Naj vsi vidijo romarjevo srce: Ranjeno. Razbito. Strto. Prebodeno. Obteženo. Užaljeno. Žalostno. Mrtvo. Kamnito. Morda pa vendarle: Živo. Ljubeče. Veselo. Utripajoče. Sveto.
Romarjeva pot je naporna. Strma. Navkreber ali navzdol. Odvisno pač, ali se na romanje odpravlja iz nižin, iz blata, z okornih in neukih ravnic, ali pa z višin, z neba, z izobraženih in teoloških oblakov.romanje 02 21
In v opoldnevu meseca, prav na sredini, pride na cilj: k Mariji vnebovzeti! Na veliki šmaren! Na veliko mašo! Na veliko gospojnico! …
In tam pri Kraljici nebes in zemlje, pri Božji Materi in materi vseh ljudi, pri novi Evi, ki je dosegla, da se je nebo spet odprlo, spočijte svoje srce. A kljub temu, da je prišel na cilj svojega romanja, je šele na pol poti. Sredi meseca. Sredi življenja. Vrniti se mora namreč tudi domov!

Prim: G. Čušin


Oznanila:

1.-3.7., obhajamo prvi četrtek, petek in soboto; dopoldne obisk bolnikov na domu; pred sv. mašo vabljeni k molitvi pred Najsvetejšim za duhovne poklice in obnovitvi posvetitve Jezusovemu in Marijinemu srcu

4.7., SMOLNIŠKA NEDELJA, nedelja Slovencev po svetu; ob 10. uri sv. maša ter prošnja za blagoslov ljudi in kraja, ta dan molimo tudi za naše rojake po svetu ter drug za drugega

5.7., praznik slovanskih apostolov sv. Cirila in Metoda

11.7., žegnanje pri Arehu;

18.7., žegnanje v Selnici ob Dravi; ta dan v Rušah ni sv. maše ob 10. uri

25.7., Anina in Jakobova nedelja; vabljeni na romanje v Puščavo ali Limbuš, ta dan v Rušah ni sv. maše ob 10. uri

31.7., žegnanje pri sv. Ignaciju na Pohorju

1.8., po jutranji sv. maši blagoslov prevoznih sredstev

       ob 10. uri, sv. maša in blagoslov prevoznih sredstev na Smolniku

       ta dan v Rušah ni sv. maše ob 10. uri

5.-7.8., obhajamo prvi četrtek, petek in soboto; dopoldne obisk bolnikov na domu; pred sv. mašo vabljeni k molitvi pred Najsvetejšim za duhovne poklice in obnovitvi posvetitve Jezusovemu in Marijinemu srcu.

8.8., žegnanje v Lovrencu na Pohorju

15.8., MARIJINO VNEBOVZETJE; po sv. maši ob 10. uri pete litanije Matere Božje.

16.8., praznik sv. Roka; ta dan molimo za zdravje, Božje varstvo in za blagoslov prihodnosti

RUŠKO NEDELJO bomo letos obhajali 12. septembra


Molitev za zdravje, prihodnost in domovino

Gospod Bog, ob 30-letnici naše države Slovenije slavimo tvojo dobroto. Zahvaljujemo se ti za vse Tvoje milosti in varstvo. Naj bomo ponosni na svoje korenine in razvijamo dediščino prednikov. Sveti Duh, podeli nam zdravo pamet in ustvarjalni pogum! Emanuel - Bog z nami, obvaruj nas vsega, kar ogroža naše telesno, duševno in duhovno zdravje. Mati Marija in sv. Jožef, izprosita milost našim družinam, da bodo odprte za življenje in šole ljubezni za nove rodove. Amen.

Blagri

YOUCAT – katekizem za mlade

Zakaj so blagri tako pomembni?

 

blagri 2020 11

Kdor hrepeni po Božjem kraljestvu, ima pred očmi Jezusovo naštevanje prioritet – to so blagri.

(KKC 1716–1717, 1725–1726)

Bog je svojemu ljudstvu že od Abrahama naprej dajal obljube. Jezus te obljube prevzame, jim razširi pomen in naredi, da veljajo ne samo na zemlji, ampak tudi za nebesa. To stori s svojim življenjskim programom: Božji Sin postane ubog, da bi z nami delil naše uboštvo, veseli se z veselimi in joka z jokajočimi (Rim 12,15); ne uporablja sile, marveč kdor je udarjen na eno lice, naj hudobnežu nastavi še drugo (Mt 5,39); je milostljiv in miroljuben in tako kaže zagotovljeno pot v nebesa.

 

Kaj je večna blaženost?

Večna blaženost je gledati Boga in biti deležen Božje blaženosti.

(KKC 1720–1724, 1729)

V Bogu Očetu, Sinu in Svetem Duhu je življenje, veselje in občestvo brez konca. Biti sprejet v to občestvo bo nedoumljiva, brezmejna sreča za nas ljudi. Ta sreča je čisto darilo Božje milosti, kajti ljudje je sami po sebi ne moremo doseči, niti je zajeti v njeni veličini. Bog želi, da se že tu na zemlji odločimo za svojo srečo; da v svobodi izberemo Boga, ga nadvse ljubimo, delamo dobro in se po najboljših močeh izogibamo zlu.

Back to top