Ko prestopimo prag cerkve, zaživi pred nami notranjščina v polnem baročnem sijaju. Predvsem nas najprej pritegne bogata štukatura. Ta je nastala v dveh etapah : prezbiterij in prvi dve kapeli so okrasili leta 1710, drugi par kapel in ladjo pa je leta 1721 opremil mojster Peter Zaar. V delu prvega štukaterja se uveljavlja motiv akantovega listja, trakovja in trtne vitice, naslikane medaljone obdajajo z enako ornamentiko okrašeni okviri. Tudi delo drugega štukaterja spremlja živahnost plastičnih okraskov - jermenaste oblike, akantovo rastlinje, cvetne košarice, rogovi obilja, školjkasti motivi in kartuše.

obok prezbiterija

Obok prezbiterija s poslikavo Marijinih čednosti

Štukatura se povezuje s freskami, ki jih je leta 1721 izdelal graški slikar Janez Krizostom Vogl. Gre za alegorije in simbole, ki poveličujejo Marijino življenje in njene čednosti. V štirih stropnih medaljonih spremljamo Marijino rojstvo, Vstop v tempelj, Oznanjenje in Vnebovzetje. Te slike obdaja 10 manjših prizorov iz Marijinega življenja in 34 simbolov Marijinih čednosti. Tem upodobitvam se v kapelah pridružujejo še medaljoni z 41 prizori Kristusovega trpljenja. Slikar J.K. Vogl je bil umetnik s posluhom za slikovite zasnove in urbano barvitost, z Rušami pa ga je vezal tudi spomin na šolanje v tamkajšnji gimnaziji v letu 1677.

Del štukature iz notranjosti cerkve

Del štukature iz notranjosti cerkve

obok cerkeve ladje

Obok cerkvene ladje

 

 

Blagri

YOUCAT – katekizem za mlade

Zakaj so blagri tako pomembni?

 

blagri 2020 11

Kdor hrepeni po Božjem kraljestvu, ima pred očmi Jezusovo naštevanje prioritet – to so blagri.

(KKC 1716–1717, 1725–1726)

Bog je svojemu ljudstvu že od Abrahama naprej dajal obljube. Jezus te obljube prevzame, jim razširi pomen in naredi, da veljajo ne samo na zemlji, ampak tudi za nebesa. To stori s svojim življenjskim programom: Božji Sin postane ubog, da bi z nami delil naše uboštvo, veseli se z veselimi in joka z jokajočimi (Rim 12,15); ne uporablja sile, marveč kdor je udarjen na eno lice, naj hudobnežu nastavi še drugo (Mt 5,39); je milostljiv in miroljuben in tako kaže zagotovljeno pot v nebesa.

 

Kaj je večna blaženost?

Večna blaženost je gledati Boga in biti deležen Božje blaženosti.

(KKC 1720–1724, 1729)

V Bogu Očetu, Sinu in Svetem Duhu je življenje, veselje in občestvo brez konca. Biti sprejet v to občestvo bo nedoumljiva, brezmejna sreča za nas ljudi. Ta sreča je čisto darilo Božje milosti, kajti ljudje je sami po sebi ne moremo doseči, niti je zajeti v njeni veličini. Bog želi, da se že tu na zemlji odločimo za svojo srečo; da v svobodi izberemo Boga, ga nadvse ljubimo, delamo dobro in se po najboljših močeh izogibamo zlu.

Back to top