COVID - 19

V izogib širjenju koronavirusa COVID-19 in za ohranjanje zdravja prebivalstva, so do nadaljnjega odpovedane vse svete maše z ljudstvom; duhovniki darujemo svete maše vsak dan po sprejetih-dogovorjenih namenih, vendar zasebno.
V tem času lahko svete maše spremljamo preko radija in televizije:
TV Exodus - vsak dan ob 12.00 (ponovitve 6.00, 18.00 in 24.00)
Ognjišče - vsak delavnik ob 19.00 in v nedeljo ob 10.00
V nedeljo ob 10.00 - TV Slovenija, program ARS in Ognjišče
 
V tem času bo naša cerkev odprta ob četrtkih med 16.30 in 17.30 in ob nedeljah med 8. in 9. uro, ko smo lepo vabljeni k molitvi pred Najsvetejšem za naš skupni blagor ter dušno in telesno zdravje. Možnost prejema sv. obhajila bo pred sklepnim blagoslovom.
 
Naenkrat je lahko v cerkvi največ deset (10) vernikov, ki upoštevajo določila za preprečevanje epidemije.

 

VEROUK DO NADALJNJEGA POTEKA NA DALJAVO

Cerkev Bičanega Zveličarja na sedanjem pokopališču so v letih 1804 do 1809 iz prvotne kapele povečali v večjo stavbo. Leta 1828 so jo podaljšali s korom in ji nadzidali zvonik.

pokopalisce1

Cerkev bičanega Zveličarja

Na zunaj se nam cerkev predstavi predvsem z razčlenjeno fasado s portalom in z v višino nadaljujočim se stolpom. Ostenje stavbe je preprosto, vanj pa je vzidanih več nagrobnikov. Notranjščina cerkve je enoladijski prostor z apsido, ki ga prekriva banjast obok, stene pa poživljajo pilastri. Prezbiterij je dekorativno poslikan, upodobljena sta sv. Magdalena in sv. Peter. Oltar sestavljajo trije baldahini, ob nastavku pa sta obhodna loka. Pred osrednjim baldahinom je v niši kip Kristusa ob sramotilnem stebru, v stranskih nišah sta kipa sv. Barbare in sv.Janeza Krstnika. Umetnostno pozornost vzbudi predvsem lik Kristusa, ki je delo izurjenega rezbarja iz 18. stoletja; po izročilu naj bi delo izviralo z Bavarskega. Od ostale opreme izstopa slika Snemanje s križa, datirana z letnico 1744 in ubrana v kontrastnih barvah. Omeniti velja še oljni oltarni podobi Jezusa in Marije z nemškim in slovenskim napisom.

Back to top