COVID - 19

V izogib širjenju koronavirusa COVID-19 in za ohranjanje zdravja prebivalstva, so do nadaljnjega odpovedane vse svete maše z ljudstvom; duhovniki darujemo svete maše vsak dan po sprejetih-dogovorjenih namenih, vendar zasebno.

V tem času lahko svete maše spremljamo preko radija in televizije:

TV Exodus - vsak dan ob 12.00 (ponovitve 6.00, 18.00 in 24.00)

Ognjišče - vsak delavnik ob 19.00 in v nedeljo ob 10.00

V nedeljo ob 10.00 - TV Slovenija, program ARS in Ognjišče

 

Župnijska cerkev in molitev

V tem času bo naša župnijska cerkev odprta ob četrtkih med 16.30 in 17.30 in ob nedeljah med 8. in 9. uro, kjer je po navodilih SŠK do nadaljnjega dovoljena zgolj zasebna molitev enega vernika ali ene družine ali članov istega gospodinjstva.

 

      Sv. obhajilo

Po predhodnem dogovoru z duhovnikom je sveto obhajilo (prejem svetega obhajila izven maše) dovoljeno deliti zgolj in samo posamično – enemu verniku oziroma eni družini ali članom istega gospodinjstva. Več v navodilih SŠK

 

VEROUK DO NADALJNJEGA POTEKA NA DALJAVO

Že v desetem stoletju so Ruše znane kot slavna božja pot s svojo cerkvijo, posvečeno Materi božji, njen praznik (ime Marijino, 12.september) pa slavimo na ruško nedeljo, to je prva nedelja po prazniku Marijinega rojstva (8.september).

Ime Ruše (Rouste) se prvič omenja 1091 v zvezi s Šentpavelskim samostanom, ki je imel tukaj svoja possestva. Župnija je bila ustanovljena šele okoli 1684.

cerkev prvo

Prvotna podoba Marijine cerkve

Slovele pa so Ruše tudi kot sedež vede in učenosti, saj je bila tukaj ustanovljena 1645. leta latinska šola (gimnazija), ki je delovala vse do leta 1760. Ustanovil jo je tukajšnji župnik Jurij Kozina. V njej se je skozi vsa leta šolalo nad 6600 dijakov. Ko so v Mariboru ustanovili jezuitsko gimnazijo, je število dijakov na ruški gimnaziji začelo upadati in v tem je bil razlog, da je šola leta 1760 prenehala s svojim poslanstvom.

Blagri

YOUCAT – katekizem za mlade

Zakaj so blagri tako pomembni?

 

blagri 2020 11

Kdor hrepeni po Božjem kraljestvu, ima pred očmi Jezusovo naštevanje prioritet – to so blagri.

(KKC 1716–1717, 1725–1726)

Bog je svojemu ljudstvu že od Abrahama naprej dajal obljube. Jezus te obljube prevzame, jim razširi pomen in naredi, da veljajo ne samo na zemlji, ampak tudi za nebesa. To stori s svojim življenjskim programom: Božji Sin postane ubog, da bi z nami delil naše uboštvo, veseli se z veselimi in joka z jokajočimi (Rim 12,15); ne uporablja sile, marveč kdor je udarjen na eno lice, naj hudobnežu nastavi še drugo (Mt 5,39); je milostljiv in miroljuben in tako kaže zagotovljeno pot v nebesa.

 

Kaj je večna blaženost?

Večna blaženost je gledati Boga in biti deležen Božje blaženosti.

(KKC 1720–1724, 1729)

V Bogu Očetu, Sinu in Svetem Duhu je življenje, veselje in občestvo brez konca. Biti sprejet v to občestvo bo nedoumljiva, brezmejna sreča za nas ljudi. Ta sreča je čisto darilo Božje milosti, kajti ljudje je sami po sebi ne moremo doseči, niti je zajeti v njeni veličini. Bog želi, da se že tu na zemlji odločimo za svojo srečo; da v svobodi izberemo Boga, ga nadvse ljubimo, delamo dobro in se po najboljših močeh izogibamo zlu.

Back to top